Life Education Life Education  
 
Hem Om oss Kontakta oss
 
 
Ann-Margret Fredriksson
Presentation - Ann-Margret Fredriksson  
Coaching Föreläsningar Hälsoanalys
Coaching Föreläsningar Hälsoanalys
Innehåll
 

Ändrad immunitet och Läckande tarm-syndromet

“Kvinners helse” april 2010, Bilaga i norska Dagbaldet 2010-05-19 
Text: Dr Zoltan P Rona MD, MSc (utdrag), källa: www.biotekdetox.com


”Läckande tarm syndromet” (Leaky Gut Syndrome, LGS) är ett namn på ett stort vanligt hälsoproblem där den grundläggande organiska defekten (skadan) är en tarmvägg som är mer permeabel (porös) än normalt. Onormalt stora avstånd mellan cellerna i tarmväggen tillåter upptag av giftiga ämnen i blodet som under friska omständigheter skulle ha blivit bortstötta och eliminerade.

Att tarmen blir ”läckande” betyder att bakterier, svamp, parasiter och deras toxiner, osmält protein, fett och avfall som normalt inte absorberas över i blodkärlen i friskt tillstånd, passerar igenom en skadad, hyperpermeabel, porös eller “läckande” tarmvägg. Detta kan bekräftas av speciella urinprover, mikroskopisk undersökning av slemhinnan i tarmväggen eller mikroskopi av levande blod.

Varför har ”läckande tarm syndromet” så stor betydelse?
”Läckande tarm syndromet” är nästan alltid förbundet med autoimmuna sjukdomar och att kunna reversera autoimmuna sjukdomar beror på läkningen av slemhinnan i tarmkanalen. All annan behandling trycker bara ner symptomen. En autoimmun sjukdom är definierad som en sjukdom där immunsystemet tillverkar antikroppar mot egen vävnad.

Sjukdomar i denna kategorin omfattar:

Lupus
Alopeci
Reumatoid artrit
Psoriasis
Polymyalgia rheumatica (reumatiska besvär i många muskler)
Multipel skleros
Fibromyalgi
Kroniskt trötthetssyndrom
Sjögrens syndrom
Vitiligo
Thyroiditis
Vaskulit
Crohns sjukdom
Ulcerös colit
Urtecaria
Diabetes
Raynauds sjukdom


Läkare erkänner i ökande grad betydelsen av mag-tarmkanalen i utvecklingen av allergiska och autoimmuna sjukdomar.  Att förstå ”läckande tarm” fenomenet hjälper oss att ge en säkrare och mer effektiv behandling för att få kroppen tillbaka i balans. På grund av större mellanrum mellan cellerna i tarmväggen än normalt, absorberas större proteinmolekyler än det som är vanligt innan de har chansen att bli helt nedbrutna.

Immunsystemet börjar bilda antikroppar mot dessa större molekyler för att det identifierar dem som främmande, invaderande ämnen. Immunsystemet börjar därefter gå till motangrepp mot dem. Det bildas nu antikroppar mot proteiner som härstammar från ofarliga livsmedel. Mänsklig vävnad har ställen som det kan bildas antikroppar mot, som är mycket lik de som mat, bakterier, parasiter, Candida eller svamp har.

Antikropparna som skapats av ”läckande tarm” fenomenet kan komma in i olika vävnad och utlösa inflammationsreaktioner när man konsumerat mat man reagerar på eller när man funnit mikrober. Autoantikroppar har således skapats och inflammationen blir kronisk. Om denna inflammation uppstår i en led, utvecklas autoimmun ledgikt (reumatoid artrit). Om den uppstår i hjärnan, kan Myalgisk encephalomyletis (ME,också känd som kronisk trötthetssyndrom) bli resultatet. När detta sker i blodkärlen, blir vaskulit (inflammation i blodkärlen) det resulterande autoimmuna problemet.

Om antikropparna angriper slemhinnan i tarmen, kan resultatet bli kolit eller Crohns sykdom. Om det uppstår i lungorna, utlöses astma som en försenad reaktion varje gång man använder samma typ av mat som utlöste produktionen av antikroppar första gången. Det är lätt att se att vävnaden i praktiskt sagt alla organ i kroppen kan bli påverkade av matintoleranser skapade av en ”läckande tarm”. Symptom, särskilt dem man ser i förhållande med kroniskt trötthetssyndrom, kan vara många och ge allvarliga brister.

Inflammation som förorsakar ”läckande tarm syndromet” skadar också den skyddande beläggningen från IgA familjen som normalt finns i en sund tarm. Eftersom IgA hjälper oss att avvärja infektioner, gör ”läckande tarm” problemen att vi blir mindre motståndskraftiga mot virus, bakterier, parasiter och Candida. Dessa mikrober blir då i stånd till att invadera blodet och kolonisera nästan all kroppens vävnad eller organ. När detta sker i tandköttet resulterar det i periodontal sjukdom. Om det sker i käken kan det vara nödvändigt med tandutdragning eller rotfyllning för att kurera infektionen.

I tillägg till etableringen av matintoleranser vid ”läckande tarm”, blir blodet invaderat av bakterier, svamp och parasiter som inte kan tränga genom den skyddande barriären i tarmen vid ett friskt tillstånd. Dessa mikrober och deras toxiner, om de finns i tillräckligt stora mängder, kan bli för mycket för leverns förmåga att avgifta. Detta resulterar i syndrom som t.ex. förvirring, dåligt minne, ”hjärndimma” eller svullnad i ansiktet när individen utsätts för en parfym eller cigarettrök som han eller hon har inte hade någon reaktion mot före utvecklingen av ”läckande tarm syndromet”.

”Läckande tarm syndromet” skapar också en lång lista över mineralbrister på grund av att de olika transportproteiner som finns i matsmältningssystemet som är nödvändiga för att transportera mineraler till blodet är förstörda av inflammation.  T.ex. så är magnesiumbrist (lågt magnesium i de röda blodkropparna) ganska vanligt fynd vid fibromyalgi trots ett högt intag av magnesium genom kosthåll och kosttillskott.

Om transportproteinet för magnesium är skadat, utvecklas magnesiumbrist som följd av ett dåligt upptag. Muskelsmärtor och kramper kan uppstå som ett resultat. Likaledes kan zink brist på grund av dåligt upptag leda till håravfall och flintskallighet, så som det förekommer vid alopecia areata. Kopparbrist kan uppstå på ett identiskt sätt som leder till hög kolesterolnivå och artros. Flera skelettproblem utvecklas som ett resultat av dåligt upptag av kalcium, bor, kisel och mangan.

Orsakerna

”Läckande tarm syndromet” är i utgångspunkt förorsakat av inflammation i tarmslemhinnan.  Denna inflammation är vanligtvis förorsakad av följande:

Stress

Antibiotika, eftersom det leder till överväxt av onormal flora i mag-tarmkanalen (bakterier, parasiter, Candida, svamp).

Alkohol och koffein (starka tarm irritanter).

Mat och dryck förorenat av parasiter som Giardia lamblia, Cryptosporidium, blastocystis hominis och annan mat och dryck förorenad av bakterier som Helicobacter pylori, Klebsiella, citrobacter, pseudomonas och andra kemikalier i jäst och behandlad mat (färgämnen, konserveringsmedel, oxiderat fett).

Enzymbrister (t.ex. celiaki, laktasbrist som förorsakar laktosintolerans) NSAIDS (non-steroida antiinflammatoriska läkemedel) som ASA, ibuprofen, indomethancin, etc).

Kortikosteroider (Kortisonpreparat) t.ex prednisolon.

Diet med högt intag av raffinerade kolhydrater – (t.ex. godis, kex, kakor, läskedrycker, vitt bröd).

Receptförskrivna hormoner som p-piller

Mögel och svampmykotoxiner från lagrad säd, frukt och raffinerade kolhydrater. Det är ett faktum att många människor lider av mycotoxicosis (giftig svampförgiftning).

”Läckande tarm syndromet” kan leda till dåligt upptag av många viktiga mikronäringsämnen. Den inflammatoriska processen leder till svullnad (ödem) och ansamling av många hälsofarliga kemikalier som alla kan blockera upptaget av vitaminer och essentiella aminosyror.

En ”läckande tarm” tar inte upp den näringen den ska. Uppblåsthet, gas och kramper förekommer, så väl som en lång lista av vitamin och mineralbrister. Till slut utvecklas systemiska besvär som trötthet, huvudvärk, dåligt minne, dålig koncentration och irritabilitet.
Receptbelagda bredspektrade antibiotika, speciellt när den tas över längre tid, dödar alla tarmens vänliga bakterier som skyddar mot svamp och amöba (parasit) infektioner, hjälper kroppen att bryta ner komplexa livsmedel och syntetiserar vitaminer som B12 och biotin.

Eftersom den vänliga tarmfloran har dödats så har kroppen nu inget lokalt försvar mot bakterier, parasiter och/eller svamp som normalt hålls i schack. Detta utvecklar sig fort och kan utlösa tecken och symptom på reumatism, eksem, migrän, astma eller andra former av dysfunktion i immunsystemet. Andra vanliga symptom på denna obalans i tarmfloran och ”läckande tarm syndromet” är uppblåsthet och gas efter måltid och växlande mellan förstoppning och diarré. Dessa symptom kallas vanligtvis IBS (irritabel tarm syndrom) eller spastisk tarmsjukdom och behandlas symptomatiskt av allmänläkare och gastroenterologer med spasmolytisk medicin, lugnande medel eller olika typer av lösliga (psyllium) och olösliga (kli) fiber.

”Läckande tarm” och IBS

Den vanliga uppfattningen om IBS är att det är förorsakat av stress. Irritabel tarm syndrom är den främsta orsaken till remisser från allmänläkare till specialister. I mer än 80 % av tillfällena kan tester som intestinal permeabilitet test (ett speciellt urinprov som fastsätter upptagsgraden av två typer socker, lactulos och mannitol), CDSA eller mörkfältsmikroskopi avslöja överväxt av svamp, parasiter eller sjukdomsframkallande bakterier.

Den enda encelliga parasiten, blastocystis hominis och olika arter av Candida är de vanligaste mikroberna som ses vid IBS. Enda stressen förbunden med IBS är den som genereras av ”läckande tarm syndromet”. Om det får lov att fortsätta utan riktig behandling, kan IBS utveckla sig till mer allvarliga problem som candidasis syndrom, multipel kemisk sensitivitet, kroniskt utmattningssyndrom, många autoimmuna sjukdomar och till och med cancer. Det är sällan IBS botas med medicinsk behandling. 

För att behandla det riktigt så är det naturliga behandlingar som fungerar bäst och det måste omfatta borttagning av orsaken, förbättring av gastrointestinala funktioner och läkning av slemhinnan i tarmen.

Hur kan man åtgärda Läckande Tarm problemet?

Först av allt rekommenderar vi att man tar bort allergener. För att åtgärda läckande tarm problemen är det viktigt att hitta vilka livsmedel du har allergi eller intolerans mot. Det finns flera olika typer av tester på marknaden. Vi rekommenderar testerna från EU BioTek. Dubbla blindtester visar att deras tester är reproducerbara.
Som minsta åtgärd av läckande tarm rekommenderar vi dessa produkter. Vi kallar det gärna grundmuren:

OMX FUNCTIONAL FOOD. (behandling med organiska syror)
SUPER S
OMEGA 3
L-GLUTAMIN
MULTIVITAMINER MED HELA B-KOMPLEXET

Vad menar man med behandling med organiska syror?

OMX Functional Food är fermenterat 5 år med hjälp av 16 olika stammar av mjölksyrebakterier. Under fermenteringsperioden tillverkar dessa goda bakterier organiska syror. De organiska syrorna har flera viktiga och bra effekter i våra tarmar. De är mat till våra egna mjölksyrebakterier så att vi har möjlighet att få en god balans mellan goda och dåliga bakterier utan att tillföra mjölksyrebakterier från externa källor (probiotika). De organiska syrorna hjälper också till att reparera och bygga upp den skadade slemhinnan i tarmen. Slemhinnan i tarmen är nödvändig för att de goda bakterierna ska kunna kolonisera tarmen, de är beroende av denna fuktiga miljö för att kunna formera sig. Vi bör ha minst 75 % goda bakterier i tarmarna och max 25 % av de dåliga.

Super S är vår helt unika tarmrening. Detta är också en fermenterad produkt, baserad på vällagrad vitlök, som i sig själv har en god effekt mot skadliga bakterier. Super S skapar en utmärkt miljö för de goda bakterierna.  För att upprätta en god balans i tarmen är det viktigt att städa upp och få bort skadliga mikroorganismer, avfallsämnen och plack som sitter fast i tarmväggen. En kur med Super S har god effekt på näringsupptagningen från maten vi äter.

Omega 3 har en lång rad viktiga funktioner i kroppen som borde vara väl kända för de flesta. Vid ”läckande tarm syndromet” vet vi att bl.a. antikropparna som immunförsvaret tillverkar till slut deponeras i leder och vävnad och skapar inflammationer. Omega 3 har en god inflammationsdämpande effekt och vi rekommenderar ett dagligt intag.

L-Glutamin behövs för att förnya cellerna i tarmväggen. Vid ”läckande tarm” blir avstånden mellan cellerna större och tarmen kan därmed släppa ut bakterier, parasiter, svamp, toxiner och onedbruten mat som vanligtvis inte ska släppas ut i blodet.  Cellerna i tarmväggen förnyas var tredje dag och det är viktigt att se till att man hela tiden underhåller detta själv efter man har blivit frisk. L-Glutamin kan köpas i hälsokostbutiker.

Multivitaminer. Personer med ”läckande tarm” har under längre tid haft ett dåligt upptag av vitaminer och mineraler, och det innebär att man lider brist på olika vitaminer och mineraler. Vi rekommenderar att man intar ett bra multivitaminpreparat som är tillverkat efter GMP standard. Det är viktigt att det innehåller hela vitamin B-komplexet.

Vi rekommenderar att man finner en terapeut som kan hjälpa till att ta de testerna som är nödvändiga för att konstatera att man har ”läckande tarm”. Dessa terapeuter kan också hjälpa till att ta matintoleranstest. En terapeut kan ge uppföljning under en tid. Att bygga upp en ”läckande tarm” är en process som kan ta många månader och det är viktigt att samarbeta med en duktig terapeut under tiden som kan se att åtgärderna fungerar som de ska och som kan korrigera under vägen. Vi kommer så småningom att ha en lista över terapeuter i Sverige som du kan vända dig till.

 

Tillbaka

Hem
Hälsoanalyser
ES teck
Metall- och födoämnesintoleranser
Arbetsmiljö och rehab
Jobbcoaching
Föreläsningar
Länkar
Boka ett möte eller en behandling med Ann-Margret Fredriksson | E-post: info (at) lifeeducation.se | Kontakt