Life Education Life Education  
 
Hem Om oss Kontakta oss
 
 
Ann-Margret Fredriksson
Presentation - Ann-Margret Fredriksson  
Coaching Föreläsningar Hälsoanalys
Coaching Föreläsningar Hälsoanalys
Innehåll
 

Matallergier kan leda till fetma

“Kvinners helse” april 2010, Bilaga i norska Dagbaldet 2010-05-19 
Text: Morten Iversen, källa: www.biotekdetox.com


Allt fler kvinnor kämpar med vikten. Även om de gör allt «riktigt» slinker badvikten upp på gamla nivåer så snart den sista slankningskuren väl är överstånden. Detta kan enligt experter bero på att tarmen «är läck.»  Lyckligtvis kan detta rätta till sig.
«Läckande tarm syndromet» drabbar varje år tusentals norskar utan att de förstår det. Syndromet beskriver ett mycket vanlig hälsoproblem där den grundläggande organiska skadan är en tarmvägg som är mer porös än normalt, något som leder till stora avstånd mellan cellerna i tarmväggen. Detta tillåter att främmande ämnen «läcker» ut i blodet och tas upp där.

Syndromet ger upphov till en rad problem. I studien «Ändrad immunitet och Läckande Tarm Syndromet» säger Dr Zoltan P. Rona, med bakgrund från bland annat University of Bridgeport, följande: «Tarmen blir läckande på så sätt att bakterier, svamp, parasiter och deras toxiner, onedbrutet protein, fett och avfall som normalt inte absorberas i blodkärlen i friskt tillstånd, passerar genom en skadad, hyperpermeabel, porös eller “läckande” tarmvägg. Detta kan bekräftas av speciella urinprover, mikroskopisk undersökning av slemhinnan(…)»

– Tusentals kvinner och män kämpar med magproblem av denna typen utan att någon gång få diagnosen. Det är synd, riktigt många som har fått konstaterat att de lider av «läckande tarm syndromet» blir hjälpta, säger Harald A. Mortensen, som under tre decennier jobbat inom akutmedicin och har en 5-årig naturmedicinsk diplomterapeut (NMDT) från studier i in- och utland.

Mortensen har lång erfarenhet och har undervisat vid flera skolor och är en ofta anlitad föreläsare, både offentligt och privat inom basmedicin, akutmedicin och naturmedicinska ämnen. I dag driver han NMA-kliniken i Drammen. En naturmedicinsk klinik som erbjuder ett varierat och individanpassat behandlingsutbud. NMA Klinikken är känd för sina goda resultat vid behandling inom fältet matintoleranser och autoimmuna sjukdomar.

– Kvinnor och män som kämpar med läckande tarm har mycket varierande effekt av vanliga viktnedgångskurer. De kan gå ned i vikt medan själva kuren pågår, men sedan går vikten upp igen för att tarmen helt enkelt inte klarar att bryta ner maten och använda sig av den. Detta leder till att maten inte förbränns på vanligt sätt och då i stället lagras som fett, säger Harald Mortensen.

80 procent av vårt immunförsvar ligger i tarmen, så om den inte fungerar, så kommer det att påverka resten av kroppen. Har man en «läckande tarm» får man enligt Harald inte heller i sig den näring och de mineraler man behöver för att tarmen inte bryter ner maten som den ska. Följderna på kort sikt är ofta uppblåst mage, diarré och förstoppning. På längre sikt riskerar man att pådra sig varaktig fetma, allergier och andra mer allvarliga autoimmuna sjukdomar.

– I och med att den skyddande slemhinnan är borta från delar av tarmväggen och avstånden mellan cellerna blir större och större, tränger onedbruten mat och partiklar genom tarmväggen och ut i blodet. När dessa partiklar går över i blodet kan de leda till förgiftning i kroppen, som i sin tur leder till kraftiga symtom och sjukdomar – däribland allergier, ME, lupus, led- och hudproblem som dermatit, akne och olika former av eksem, samt psoriasis, fibromyalgi, kroniskt trötthetssyndrom, bara för att nämna några, säger han.

Också den norska professorn och specialist på mag- och tarmsjukdomar vid universitetet i Bergen, Arnold Berstad, menar att irritabel tarm också har ett samband med ledsmärtor och övervikt.

Lyckligtvis kan det göras något med detta för de flesta. Syndromet förorsakas mycket ofta av en inflammation i tarmslemhinnan som har uppstått på grund av allergier som oftast beror på ett bristfälligt och ensidigt kosthåll. Men Syndromet kan också bero på onormal bakterieflora i mag-tarmkanalen som följd av långvarig negativ stress, antibiotikabruk, parasiter och svamp.

– Kroppen måste ha riktigt bränsle. Du skulle ju aldrig fylla diesel på en Formel 1 bil. Vitt mjöl, manipulerad mat, raffinerade kolhydrater, för mycket kaffe och alkohol, är typiska orsaker beroende på mängden. När du finner det du inte tål måste du ta bort detta helt under en längre period. För vissa är detta okej när det bara rör sig om enstaka livsmedel, för andra är det svårare då problemen är mer sammansatta. För att bli frisk måste du alltså hitta vad du är allergisk/intolerant mot, ta bort det helt och sakta men säkert bygga upp tarmen igen. Först då kommer viktnedgången att kunna få en varaktig effekt, avslutar Harald Mortensen.

Tillbaka

Hem
Hälsoanalyser
ES teck
Metall- och födoämnesintoleranser
Arbetsmiljö och rehab
Jobbcoaching
Föreläsningar
Länkar
Boka ett möte eller en behandling med Ann-Margret Fredriksson | E-post: info (at) lifeeducation.se | Kontakt